E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Arvamused copyrightist


Lugedes Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust ,,The Case for Copyright Reform'' meetodeid, kuidas piraadipartei plaaniks lahendada copyrightiga seonduvaid probleeme, sain aru, et tegelikult on sellist reformi tõsiselt vaja. Olen nõus kõikide autorite poolt välja pakutavate meetoditega copyrighti reformimiseks, kuid selgitan igat punkti ka pisut lähemalt.

  • Moraalsed õigused jäävad siiski alati autorile
Arvan, et ei leidu inimesi, kes ütleksid, et see punkt kuidagigi paha oleks. Intellektuaalomandi autor jääb alatiseks selle õiguslikuks autoriks.
  • Mitte-tulunduslik intellektuaalomandi jagamine
See on see, kus hakkavad asjad keerulisemaks minema. On tõsi, et ma toetan failide, filmide, muusika jagamist pereringis mitte-tulunduslikul eesmärgil, aga kus jookseb piir? Kui vaadata järgmist punkti, siis need natuke omavahel nö. clashivad. Kui intellektuaalomand peaks olema kindla ajaperioodi jooksul p2p copymise ja jagamise vastu kaitstud, siis ei tohiks seda nii kergekäeliselt lubada.
  • 20 aastat tulunduslikku monopoli
Sellega olen täiesti nõus - nii kaua kuni see eelmise punktiga pahuksisse ei satu. Leian tõesti, et elu + 70a. on ikka väga pikk aeg, millal omada intellektuaalomandi copyrighti. 20 aastat tundub vägagi sobilik aeg.
  • Copyrighti registreerimine 5 aasta pärast
Selleks, et neid vaeslapse projekte vältida oleks see oluline. Kui ikka ei ole võimalik omaniku üles leida ja välja selgitada peaks olema omand vabavaraline. Muidu ei saa ju keegi ühelgi eesmärgil seda kasutada...
  • Parodeerimise ja remiximise õigus
See õigus juba praegu peaks olema, aga suured korporatsioonid, kes omavad paljude filmide, muusika copyrighti, kasutavad ära selle auklikku süsteemi. Fair use on kõigile teada ja kõik peaks seda etiketti kasutades olema õiguslik omandi kasutamine. Kahjuks aga saavad korporatsioonid näiteks Youtuberitelt võtta sissetulek kui nad kasutasid millisekundi copyrighted laulu... Nii pole ju õige. See süsteem on praegu vigadega.
  • DRM-i kaotamine
Selle punktiga olen nõus mingil määral. Jah, see on liiga absurdselt palju tänapäeval peale surutud, kuid kui kaotada ära igasugune kopeerimise ja p2p jagamise piirang, siis kaob enam vähem täielikult ka intellektuaalomandist tulenev tulunduslik osa. See on lihtsalt minu arvamus küll. Vaja on nende punktidega pisut eksperimenteerida.


VIITED
1) 
https://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid