E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus

 

 Steve Jobs

Inimene ei pea olema isegi IT valdkonnaga seotud, et ära tunda varalahkunud kunagine (ja ka mitmekordse) Apple'i CEO Steve Jobs. Kindlasti on tema üks tuntumatest kui mitte kõige tuntum IT juht maailmas.

Jobsi roll Apple'is oli kindlasti aregumootor. Inimesed, kes Jobsist väga lugu ei pea kipuvad tooma välja, et Jobsi roll toodete arendamisel oli minimaalne ja et kõik tema eest ette taha ära tehti. Tahaksin siinkohal väita vastupidist. 

Jobs oli see, kes firma arengu tagas. Ta oli innovaatiline ja mõtles oma ajast ees. Lisaks jälgis ta pingsalt oma konkurente, et olla ka neist sammukese võrra ees. Ta oli suurepärane juht, kes tagas firma pideva kaasaegsuse ja üleüldise edu.



Linus Torvalds

Üks kõige inspireerivamaid IT juhte on kindlasti Linux kerneli ja Giti looja Linus Torvalds. Võrreldes Jobsiga üpriski vähetuntud soomlasest IT juht on puudutanud ilmselt väga paljude inimeste elusi, ilma nende teadmata. Kõige populaarsem telefonide operatsioonisüsteem Android on ju vabavaralisel Linuxil põhinev ja ei eksisteeriks praegusel kujul ilma selle meheta.

Mõtlesin pikalt milline juhitüüp sobiks Torvaldsile ja lõpuks leidsin, et kõige rohkem meenutab ta ülemust. Ta on pressile öelnud, et peab väga oluliseks enda jaoks oluliste asjade eest võitlemist. Seega nõuab ta ka oma arendajatelt perfektsust teatud punktides. Kohati võib ta olla päris julm - pean silmas kurikuulsat juhtumit, kus Linuxi arendaja sai Torvaldsilt väga teravkeelselt sõimata halva koodi kirjutamise eest. Kindlasti ei arva ma, et Torvalds oleks julm türann, vaid usun, et ta peab enda jaoks olulistest asjadest palju lugu ja paneb rõhu järjekindlusele.

Lisaks saab Torvaldsit vaadelda kui teavitajat/suhtlejat. Just nii, mees, kes on avalikult öelnud, et talle tegelikult teised inimesed ei meeldi on suhtleja rollis. Seda tuletasin ennekõike sellest, et ta lõi spetsiaalselt oma ühe vabavaralise projekti (Linux) haldamiseks teise projekti (Git), et optimeerida arendajate vahelist suhtlemist ja diskussiooni.


Viited:

https://www.cnbc.com/2017/09/13/how-apples-success-can-be-traced-to-steve-jobs.html

https://www.cio.com/article/3311799/leadership-lessons-from-linus-torvalds-7-dos-and-3-donts.html

https://www.theregister.com/2013/01/04/torvalds_kernel_bug_rage/

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber