E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Internetil on nüüdseks juba päris väärikas ajalugu. Vähe on neid, kes on oma tehnoloogiat arendanud piisavalt aastate jooksul, et interneti kujunemisest alates tänapäevani on ellu jäänud. Tehnoloogiad on asendunud uute ja palju optimaalsemate lahendustega. See ei tähenda küll, et need omaaja leiutised oleks vähe kasulikud olnud - kaugeltki mitte. Need tehnoloogilised lahendused sel ajal olid aluseks Google'itele, Facebook'idele mida kasutame tänapäaeval igapäevaselt.



1) The World Wide Web Library

Tim Berners-Lee on interneti kujunemisloos väga tähtis isiksus. Tema ja ta tiim mõtlesid välja sellise asja nagu World Wide Web (WWW), mis on interneti alustala. Koht kus saab ülemaailmselt, kiirelt vahetada ja jagada informatsiooni - nüüd oli see võimalik. 

Isegi tänapäeval ei kujuta me ette interneti kasutamist ilma otsingumootoriteta. Olgu see kas Google või (jumal hoidku) Bing ei saa me sellest üle ega ümber. Asjad peab ju kuidagi üles leidma suurest netiavarusest. Seesamune Briti teadlane mõtleski välja sellise asja nagu WWWL, kust saaksid siis inimesed leida üles enda jaoks vajaliku informatsiooni. Ainus miinus asja puhul oli see - kõik pidi käsitsi sinna sisse trükkima. Kui internet muutus liiga suureks, et kõike sinna tippida tuli mõelda välja uusi lahendusi, kuid akadeemiliseks kasutamiseks oli WWWL omal ajal vägagi kasulik asi.


2) Linux


Tahaks loota, et iga inimene, kes tänapäeval julgeb end arvutihuviliseks kutsuda tunneks ära selle rõõmsa Linuxi pingviini - Tuxi. 1991. aastal esmakordselt väljastatud operatsioonisüsteemi tuum on tänapäevani vägagi populaarne alternatiiv MacOS-ile ja Windowsile. Linux on kirjutatud tervenisti C keeles. Arendaja Linus Trovalds tegi selle ka open-source projektina, nii et kõik saavad süsteemi arendada ja oma meeldimise järgi kujundada. Arvan, et just sel põhjusel on see operatsioonisüsteemi tuum tänapäaevani populaarne ja pole välja surnud.



Viited:

https://home.cern/science/computing/birth-web/short-history-web#:~:text=Tim%20Berners%2DLee%2C%20a%20British,and%20institutes%20around%20the%20world.

https://www.youtube.com/watch?v=1vQXHdlTMok

https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernel

https://www.youtube.com/watch?v=5ocq6_3-nEw

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber