E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

 Git, GitHub ja Linux - vaba tarkvara arendusmudel


Giti tunnevad ilmselt kõik inimesed, kes end vähega arendajaks nimetada julgevad. Kui ma esmakordselt selle loomise lugu kuulsin ma natuke hakkasin naerma ausalt öeldes. Linus Torvalds lõi sellise fenomeni nagu Git ainult selleks, et haldada paremini oma teist vabavaralist fenomeni Linux kernel. 

Ma arvan, et Torvaldsit võib kasutada suurima näitena, mida vabavaraga on võimalik saavutada. Lihtsalt tuleb vaadata kui suured mõlemad need projektid nüüd on. Usun, et Linux poleks kaugeltki selline suur tegija arvutimaailmas kui sellega poleks töötanud nii paljud erinevad programmeerijad üle maailma. Tõeline vabavara edu näidis!


Mobiilimängud ja Freemium ärimudel


Arvan, et siinkohal tuua vaid üks näide Freemium mängust nutitelefonile oleks liiga leebe ja ebaaus, sest Freemium on võtnud minu arvates üle kogu telefonimängude turu. Keegi ei taha seda tasulist mängu alla laadida App Storest niiet teeme mängu, mis näib olevat tasuta, aga kui midagigi saavutada seal tahaks ja jõuda selle nö. lõbusa osani mängust peab tegema selliseid micromakseid, mis aeglaselt ja pidevalt hakkavad raha neelama.


Leian, et selline ärimudel on suhteliselt ebaeetiline, sest sihtgrupiks on siiski lapsed. See on nagu ära kasutamine, sest mängud on kõik tehtud selliselt, et kasutaja peaks nende peale võimalikult palju raha kulutama. Kahjuks ei kao aga Freemium kuhugi, vaid ruulib mobiilimängude turgu veel ilmselt väga kaua. Peame lihtsalt sellest teadlikud olema, et ise kogemata nende lõksu ei lange.








ALLIKAD:

https://www.youtube.com/watch?v=o8NPllzkFhE&t=469s - Linus Torvalds intervjuu
https://mashable.com/2014/11/06/south-park-freemium-games/?europe=true

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber